Güncel

Horlama nasıl tedavi edilmeli?

Horlama neden olur?

Horlama en kolay tarifiyle, uyku durumunda, siz uyurken havanın uygun olmayan halde içeri girip çıkmasından kaynaklanan sert, gürültülü, tıkırtılı nefes almadır.

Uykuya daldığınızda boğaz kaslarınız doğal olarak gevşer, lisanınız geriye yanlışsız kayar ve boğazınız daralır. Ağzınızın ve burnunuzun ardında özgür hava akışını engelleyen rastgele bir şey varsa (sinüs enfeksiyonu, nazal polip, bademcik iltihabı) hava yolunuzun daralmasını şiddetlendirebilir. Bu, gevşeyen boğaz kaslarında titreşimlere yol açarak horlama sesine neden olur.

Horlama maalesef yalnızca yetişkinlerin sorunu değildir. Çocuklar da horlar ve çocuğunuzun horlaması yüksek, sistemsiz yahut kronik ise bir çocuk hekimiyle konuşmanız kıymetlidir. Hekimler genelde bademcikler yahut adenoidlerle ilgili bir meseleye işaret edebileceği yahut uyku apnesinin bir belirtisi olabileceği için tüm çocukların horlama açısından taranmasını önermektedir.

Horlamaya ne sebep olur?

1) Obezite yahut çok kilo

Boyun bölgesindeki iri boğaz dokusu hava yolunun daralmasına ve horlamaya neden olabilir yahut horlamayı kötüleştirebilir.

2) Boğazda ve lisanda zayıf kas tonusu

Bu, yaşlanmanın doğal bir sonucu olabilir. Alkol ve ilaçlar daha fazla kas gevşemesine neden olarak bu sorunu daha da kötüleştirebilir.

3) Hamilelik dönemi

Hamilelikte, bilhassa son ayda yükselen hormonlar burundaki dokuların şişmesine neden olabilir ve bu da uyku sırasında tıkanıklığa neden olabilir.

4) Burun tıkanıklığı

Burun delikleri ortasındaki kemik ve kıkırdaktan oluşan duvar olan eğri burun septumu üzere anatomik bir sorunlara yol açabilir. Alerji, soğuk algınlığı yahut sinüs enfeksiyonu nedeniyle oluşan burun tıkanıklığı, burun deliklerindeki polipler yahut büyümeler de nefes almayı engelleyebilir.

5) Uzun damak yahut küçük dil

Damak yahut küçük lisan çok uzunsa burun ile boğaz ortasındaki açıklığı daraltarak nefes almayı tesirler. Bunun sonucunda da horlama meydana gelir.

6) Sırt üstü uyumak

Sırt üstü ahenge sonucu lisanın boğazın gerisine çökmesi meydana gelir. Uyku konumunuzu değiştirmek kadar kolay atak ile horlama engellenebilir. (Uyku sırasında herkeste lisan bir dereceye kadar gevşerken, kimi bireylerde yalnızca hava yolunun tıkanmasına neden olur ve bu da horlamaya ve birtakım durumlarda uyku apnesine yol açabilir.)

Nasıl tedavi edilir?

  • uyku konumunun değiştirilmesi,
  • daha yüksek yastıkta uyunması,
  • fazla kiloların verilmesi,
  • hafif yiyecekler tüketilmesi,
  • alkol ve sigara kullanımının bırakılması,
  • burun bandı kullanılması.

Gibi temel tahliller uygulanabilir.

Yinede bu uygulamalara karşın horlama şiddeti azalmıyorsa horlayan kişi kesinlikle kulak burun boğaz hekimine durumu anlatması gerekir.

Hekim tarafından yapılan muayene sonucunda horlamaya neden olan asıl sebep belirlenir. Doktor kontrolünde  ağız içi alet kullanımı önerilebilir.  Bu alet, hastaya özel olarak yapılmıştır ve uyku öncesi ağza takılarak, lisanın geriye yanlışsız gitmesini önler.

İlerleyen durumlarda cerrahi operasyona başvurulabilir. Halk ortasında horlama kolay üzere görünsede altına değerli bir sorun olabilir bu sebeple operasyon yapılmadan evvel kişinin uyku laboratuvarında yatırılıp uykusunun incelenmesi gerekir.

Horlama, birebir vakitte tıkayıcı uyku apne sendromu olarakta bilinir. Bu rahatsızlık dünya çapında ortlama %3 oranında görülür. Bu durum 50 yaşın üzerindeki obez ve kilolu bireylerde oran %50’ye kadar yükselir.

Uyku apnesi için gerekli tedaviler yapılmazsa kalp ve beyin damarları etkilenir. Buna ek olarak cinsel isteksizlik, migren, yüksek tansiyon üzere rahatsızlıkların yanı sıra kalp krizine de yol açabilir.

Elife

Küçük insanların gururu büyük olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
error: Kopyalama..!